DK

SE

Finalister

Her kan du se dette års finalister i de forskellige priskategorier til Building Awards.

Arkitektprisen

Arkitektprisen hædrer en arkitekt eller et arkitektfirma, der har demonstreret exceptionel kreativitet, innovation og æstetisk excellence i deres projekter og som har bidraget signifikant til landskabets og samfundets berigelse.

Finalister

Hedeskov Center for Regenerative Practice

Hedeskov Center for Regenerative Practice er et samlingssted for regenerativ praksis, forskning og vidensdeling. Visionen udspringer af ejernes mangeårige erfaringer med jord- og skovbrug samt en tro på, at regenerative principper inden for både jordbrug og byggeri er en del af løsningen på de planetære kriser. I disse fodspor følger den pågående reparation, restaurering og transformation af Hedeskovs gamle skolebygning. Hvor muligt genanvendes eksisterende bygningsdele og materialer, mens bio- eller geobaserede materialer høstes eller opgraves fra de omkringliggende landskaber. Genopdagede og typisk traditionelle materialer fordrer en ny reparativ byggeskik, som kombinerer traditionelle håndværksfag med moderne viden og forskning om materiale og konstruktioner. Foruden at forfølge regenerative byggeskikke, vil en efterfølgende naturgenopretning på udgravnings- eller høstningsteder finde sted for at genskabe levesteder og øge biodiversiteten. Transformationen af Hedeskov Center for Regenerativ Practice’s bygninger er en del af et forskningssamarbejde mellem Aalborg Build, Local Works Studio og Djernes & Bell. Før, under og efter ombygningen af Hedeskov Center for Regenerative Practice vil byggetekniske samt antropologiske data og målinger blive indhentet, som skal formidles bredt for at fremme forståelsen og indvirkningen af det regenerative byggeri.

TRÆ

TRÆ rykker grænserne markant for bæredygtige højhuse med deres omfattende implementering af genbrugte byggematerialer. TRÆ er et banebrydende byggeri, der viser, hvordan radikal bæredygtighed kan skabe både værdi og integration i byens struktur. Projektet presser grænserne for bæredygtigt byggeri og bidrager med ny viden og løsninger til branchen. Med en holistisk tilgang, fokus på sundhedsorienteret design og krav om innovative materialer, tilbyder TRÆ en unik bæredygtighedsordning, der går ud over traditionelle certificeringer. Partnerskaber og samarbejde spiller en central rolle i udviklingen af nye bæredygtige materialer og metoder. I samarbejde med PFA Ejendomme, Kilden og Hindby, Lendager, Artelia, Kaj Ove Madsen Aarhus, samt Aarhus Kommune og Realdania som støttende parter.

Saga Space Architects

SAGA skaber innovative rum, der tackler nutidens miljømæssige og teknologiske udfordringer og forbedrer livskvaliteten. Med et tværfagligt team af arkitekter, designere, konstruktører, programmører og ingeniører leverer SAGA teknisk avancerede og æstetisk tiltalende løsninger, der adresserer både synlige og usynlige behov inden for byggeri. SAGAs rum-habitater viser, hvordan futuristiske visioner kan omsættes til virkelighed og inspirere til nytænkning i arkitekturen. Deres banebrydende projekter på jorden demonstrerer brugen af højteknologiske metoder i byggebranchen, herunder 3D-printede huse. Med 3D-printning opnås hurtigere, mere effektiv og præcist byggeri, der reducerer både spild og materialeforbrug. Teknologien åbner også op for et nyt, kreativt formsprog, der bryder med den traditionelle boksgeometri, som præger konventionelt byggeri.

Bygge- og anlægslederprisen

Bygge- og anlægsbranchens visionære Lederpris hylder de ledere i byggebranchen, der udviser enestående lederskab og vision. Denne pris anerkender individer, hvis ledelse ikke kun har en betydelig indvirkning på deres organisationer, men også bidrager positivt til branchens udvikling som helhed.

Finalister

Martin Manthorpe

Martin har med personlig gennemslagskraft, energi og vilje til forandring været med til at udvikle byggebranchen gennem 20 år. Han har et unikt visionært blik for, hvor branchen bør og kan bevæge sig hen. Martin interesserer sig for, hvordan bygge- og anlægsbranchen kan være en relevant partner og bidragyder i den grønne omstilling, ligesom han har ydet en betydelig indsats for at øge digitaliseringen i branchen. Drivkraften for Martins arbejde har altid været udviklingen af entreprenørvirksomheden, NCC, og branchen i retning af en mere ansvarlig rolle i samfundet. Målet har helt tilbage fra COP 15 i 2009 været at øge branchens klima- og ressourcebevidsthed, udbrede viden om og ansvar for den store effekt byggeri og anlæg har for samfundet. Formålet er løbende at udvikle NCC som forretning og som ansvarlig samfundsborger gennem digitalisering, socialt ansvar og bidrag til den grønne omstilling. Visionen er at gøre NCC til en fremsynet virksomhed, der er på forkant med udviklingen, og er et fyrtårn for branchen.

Thomas Dalsgaard Hoff

Siden Thomas Dalsgaard Hoff overtog rollen som Business Unit Director for Buildings i AFRY i Danmark i sommeren 2021, har han bidraget til at skubbe forretningsområdet i en positiv retning på flere måder. En udvikling, der blandt andet kan tilskrives hans motiverende, involverende og tillidsbaserede ledelsesstil med stærke ambitioner og visioner ikke kun for forretningsenheden Buildings, men for hele AFRY i Danmark. Thomas har fra dag ét som øverste leder haft øje for, hvordan de forskellige faggrupper både kan bistå hinanden og udvikle sig sammen – til gavn for hele AFRY inkl. medarbejderne, der motiveres til at samarbejde på tværs af fag og dermed levere bedre projekter til kunderne. Han har vendt skuden, hvad angår medarbejderomsætning – også kaldet Attrition rate. Da han overtog direktørstolen i 2021, forlod knap hver femte medarbejder (19,5 %) virksomheden i løbet af året. I 2023 var det blot cirka hver 16. medarbejder (6,3 %). I foråret 2024 blev Thomas valgt ind i FRI’s bestyrelse. Det er et arbejde, hvorigennem Thomas vil bidrage til at udvikle branchen med øget fokus på grønne løsninger og bæredygtige hensyn.

Frank Schou Kruse

Som administrerende direktør siden 2015 har Frank Schou Kruse gennemført en imponerende udvikling, hvilket har været med til at skabe de enestående resultater so entreprenørfirmaet, Nordkysten, har leveret. Under Franks ledelse har Nordkysten oplevet en markant udvikling, hvilket bl.a. skyldes at virksomheden drives på et solidt og fuldt forankret fundament af stærke værdier. Som leder er Frank kendt for sin troværdighed og løsningsorienterede tilgang. Han værdsætter samarbejde på tværs af organisationen, leverandører og kunder samt sikrer, at Nordkysten tager ansvar for både opgaven, miljøet, medarbejderne og kunderne. Under hans ledelse har Nordkysten ikke kun fokuseret på at levere høj kvalitet i deres projekter, men i høj grad også på at udvikle og uddanne medarbejderne.

Leverandørprisen

Leverandørpris er en hæder til leverandører i byggebranchen, der skaber nye standarder for bæredygtighed i deres leverancer. Denne pris anerkender de leverandører, der ikke bare leverer produkter og services, men gør det med et dybdegående fokus på miljøvenlighed, grøn produktion og innovation inden for grøn teknologi.

Finalister

DELTABEAM

DELTABEAM® Green er Peikkos innovative og mere bæredygtige udgave af den populære DELTABEAM® Kompositbjælke, designet til at reducere miljøpåvirkningen i byggebranchen. Den kombinerer alle fordelene ved den traditionelle DELTABEAM® med en markant reduktion af CO2-udslip på op til 50%, underbygget af en Miljøvaredeklaration (EPD). Den er fremstillet af over 90% genbrugsmateriale samt brug af vedvarende energi, og har den samme arkitektoniske frihed, lange spændvidder og nemme installation som den traditionelle DELTABEAM®. Dette gør den til et oplagt valg for byggeprojekter, der ønsker at reducere deres CO2-aftryk.

Junckers genbrugsgulve

Ved at tage gamle trægulve tilbage, reproducere og genanvende dem, med samme høje kvalitet og garanti, sætter Junckers den standard, der er behov for, for at få cirkularitet ind i byggebranchen. Junckers genbrugsgulve kommer alle parter til gode; Konceptet giver arkitekter mulighed for at tænke genbrugsgulve ind i projekter uden bygherrer eller entreprenør behøver at frygte økonomisk risiko ved brug af genbrugsmaterialer. Slutbrugerne får glæde af miljøvenlige gulve, som stadig har den høje kvalitet og lange levetid, Junckers er kendt for. Alt dette uden at man kan se, at gulvene kan være op til 50 år gamle.

Phønix Tag Energi A/S

Phønix Tag Energi er en del af Danmarks største tagkæde Phønix Tag. Phønix Tag Energi er den eneste aktør på markedet, som kan tilbyde hele pakken i form af tagkonstruktioner, solceller og grønne tage i én samlet løsning. En helt særlig konstellation af ekspertise, erfaring og ambitiøst samarbejde, har gjort os til en af Danmarks største leverandører af konkurrencedygtige solenergiløsninger. Vores unikke individuelt tilpassede løsninger sikrer, at I udnytter muligheden for vedvarende energi fra taget bedst muligt.

Talentprisen

Talentprisen anerkender en ung professionel under 35 år i bygge- og anlægsbranchen, som har udmærket sig gennem ekstraordinær faglighed, innovation og inspiration til branchen.

Finalister

Rasmus Søgaard

Rasmus Søgaard er LCA-specialist til fingerspidserne og har spillet en stor rolle i udviklingen af det banebrydende boligkoncept, Living Places, og det toneangivende initiativ, Reduction Roadmap. Det er to projekter, der repræsenterer en proaktiv tilgang til den grønne omstilling af byggeriet og supplerer hinanden i formidlingen af det vigtige budskab om, at vi skal op i gear og ned i emissioner. Den første prototype af Living Places har et indeklima i særklasse og et uhyre lavt klimaaftryk på 3,8 kg CO₂-ækv./m2/. Byggeriet lever hermed op til ambitionsniveauet i Reduction Roadmap, der som det første værktøj nogensinde oversætter klimamålene i Paris-aftalen til årlige reduktionsmål for dansk byggeri. Der er heller ingen tvivl om, at begge dele har haft markant indflydelse på bæredygtighedsdebatten i byggebranchen.

Kasper Johannsen

Kasper Johannsen er chefrådgiver for sundhed og bæredygtighed i Artelia. Han har skabt synlige resultater og bidraget til værdifuld innovation på tværs af byggebranchen. På sundhedsområdet har han udfoldet sin faglighed i flere toneangivende innovationsprojekter og ved udviklingen af standarder som DGNB Hjerte. Kasper stod også for certificeringsprocessen, da Kronen i UN17 Village blev WELL-certificeret til platin som det første boligbyggeri i Danmark, og da Rockfons domicil scorede samme topkarakter som det første kontorbyggeri i Danmark. I forhold til bæredygtighed er kontorbyggeriet TRÆ det seneste eksempel på Kaspers arbejde. Her er han projektleder på det såkaldte ”Living Lab”, der består af tre etager, hvor brugen af henholdsvis biobaserede-, upcyclede- og genbrugsmaterialer udforskes.

Mikkel og Hasan

Hasan Alsofi og Mikkel Brich har med deres startup, 3DCP, taget byggebranchen med storm. De vil skabe landets første totalentreprenør i 3D-printet byggeri, og det hele startede på en byggegrund i Holstebro. De skabte Danmarks første 3D-printede hus og arbejder nu på projekter i Guatemala og Ukraine. Trods modstand fra den konservative branche ser de et enormt potentiale i 3D-printet byggeri, hvilket har sikret at de i februar 2023 blev optaget på businessmediet Forbes’ liste over verdens mest entreprenante unge mennesker.

Årets Bygning

Årets Bygning hædrer et team, der har realiseret et bemærkelsesværdigt byggeri, som udmærker sig ved at inspirere og sætte nye standarder inden for arkitektur, bæredygtighed og funktionalitet.

Finalister

Tscherninghuset

Tscherning har siden 2003 haft hovedsæde i Hedehusene, hvor bygningen bestod af kontor og en uopvarmet lagerhal. I 2021 besluttede Søren Tscherning, ejeren af virksomheden, at transformere lagerhallen til kontorarbejdspladser, mødelokaler og kantineområde. Da renoveringen gik i gang i 2022, var målet at gennemføre en cirkulær transformation, med størst muligt genbrug og upcycling af materialer og inventar. Transformationen af de 1700 m2 som huset består af, er nu gennemført med knap 90% genbrugs- og genanvendte materialer, og alt inventar på nær AV/IT-udstyr er enten direkte genbrug og/eller upcyclede ansvarlige produkter. Virkeliggørelsen af den ambitiøse cirkulære vision, er især sket i et tæt samarbejde mellem bygherre Søren Tscherning og arkitekt My Lunsjö fra 3XN GXN. Resultatet er blevet et ’genbrugs-hus’ hvor medarbejderne har fået et helt særligt og hjemligt arbejdsmiljø, og hvor et kludetæppe af materialer, planter og farver både motiverer og inspirerer.

Spidsen af Nordø

Et nutidigt fyrtårn ved indsejlingen til Københavns havn Med en højde på 60 meter passer Spidsen af Nordø ind i havneområdets markante arkitektoniske kontekst, mens den alligevel skiller sig ud og refererer til de andre høje siloer i Nordhavn. Placeret på spidsen fungerer den som et nutidigt fyrtårn for indsejlingen til Københavns kanal. Selve vinterhaven fungerer som et pulserende samlingspunkt for Spidsen af Nordø, hvor alle er velkomne. Bygningens cirkulære form giver et 360 graders udsyn over Øresund og København fra ethvert punkt i bygningen. Samtidig spiller Spidsen af Nordø på de rolige farver, hvilket skaber et roligt men dynamisk udtryk, der varierer i takt med naturen. Med et strategisk facadedesign, der rummer 925 glaselementer, kombineret med materialer, der holder og sikrer et godt indeklima, er spidsen af Nordø et gennemført demokratisk vartegn, hvor himmel og hav møder byen. Arkitekter: Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Cobe og Tredje Natur.

Thoravej 29

Thoravej 29 er på mange måder en unik case. Bygningen er oprindeligt opført til industri tilbage i 1960’erne, og var i en tid et kommunalt handicapcenter. Nu bliver bygningen transformeret om til et levende knudepunkt for kunst og samfundsudvikling i Københavns Nordvestkvarter. Samtidig bliver bygningen hjemsted for communitiet Thoravej 29, der består af 141 ambitiøse mennesker fra 26 organisationer fra forskellige fagområder, der deler missionen om at skabe positive forandringer og transformationer i samfundet. Alt på Thoravej 29 centrerer sig om at transformere samfundet og mobilisere dem der vil, og dem der kan. Thoravej 29 er et community, professionelt fællesskab og mødested for dem, der definerer vores nutid og fremtid.

Byggeriets Faglærerpris

Byggeriets Faglærerpris er et fagligt skulderklap til en byggefaglærer eller et byggefaglærerteam, der brænder for deres fag, inspirerer og gør en helt særlig indsats for eleverne på de byggefaglige erhvervsuddannelser. Prisen uddeles af Boligfonden Kuben og Uddannelsesforbundet til en faglig ildsjæl eller en gruppe af ildsjæle.

Finalister

Bygningsmaler-team UCH Uddannelsescenter Holstebro

Bygningsmaler-teamet består af Vinnie Isager, Ulla Førgaard Nielsen, Ingrid Thise Bang, Stephanie Langholz og Tove Rasmussen. Teamet har • via deres fælles store faglighed og bevidste pædagogiske arbejde løftet elevernes faglige niveau samt opnået en højere fastholdelse af elever (mindre frafald) • via bevidst rekrutteringsindsats fået flere elever • målrettet sikret elever SPS-støtte • etableret venskabsordning mellem eleverne • gennemført sociale aktiviteter, • udviklet praksisnære opgaver

Christian Røhl og Ole Wiehl Christensen, TECH College, Aalborg

Christian og Ole er tømrer og bygningsmaler. De har med stort initiativ som team udviklet, tilrettelagt og gennemført et forløb for en ny målgruppe (8.- og 9. klasses-elever). • Et alternativt skoleforløb – praksisfaglig skolegang og værkstedsundervisning på nye måder • Samarbejde med folkeskolelærere og pædagoger Christian og Ole har • skabt gode skoleoplevelser for de unge • givet de unge faglig stolthed og mod på de faglige uddannelser, • de unge oplever, at de bør møde – at nogen har brug for dem

Alex Grøn Thorsen, Aarhus Tech

Alex er en dedikeret faglærer inden for struktørfaget – en ildsjæl. Alex skaber en meget stærk læringskultur med høj faglighed, som skaber respekt hos elever, kolleger og i branchen. Hans faglige og pædagogiske kompetencer samt hans engagement i fag og elever har stor betydning for: Inspiration og motivation Udvikling af pædagogik og uddannelse Skabelse af undervisningsmiljø Fastholdelse af elever

Procesprisen

Procesprisen gives til en organisation, et samarbejde eller et projekt, der i særlig grad har bidraget til at udvikle samarbejdet og arbejdsprocesserne inden for byggeriet. Særligt påskønnes initiativer, der via gode processer, viser vejen i den grønne omstilling.

Finalister

Mini CO2 etagehuset – DIGITAL

Mini CO2 etagehuset – DIGITAL er et forsøgsbyggeri i 5 etager på ca. 600 m2 med fokus på byggeprocessernes effektivitet. Byggeriet opføres i Kanalbyen i Fredericia som et af seks forsøgsbyggerier, hvor der skal eksperimenteres med forskellige agendaer indenfor klima og effektivitet i byggeriet. Byggeriet er et digitalt samarbejdsprojekt, hvor en række fælles digitale værktøjer benyttes via en IPD (Integrated Project Delivery) samarbejdskontrakt mellem rådgiver, bygherre og (hoved)entreprenør. Projektteamet viser via udbredt integration og digitale løsninger i processer og udførelse en samlet løsning på byggeriets hovedproces (fra ide til drift), med henblik på at fremme det samlede kvalitetsniveau for projektet. Et digitalt produktionsgrundlag. En væsentlig del af processen involverer et opbrud med de klassiske grænseflader mellem de involverede aktører, der blandt andet kan ses ved den integrerede samarbejdsmodel, hvor entreprenøren, underentreprenørerne og producenterne inviteres ind i de indledende designprocesser, med bygherre og rådgiver, for at etablere et tidligt ejerskab og samtidigt bidrage med praksisviden. Det medfører, at kendte fejl og forsinkende processer, afledt af løbende korrektioner og ændringer, minimeres kraftigt.

Bæredygtigt og Cirkulært Byggeri i Region Hovedstaden

Region Hovedstaden har udviklet et nyt set-up for både forandrings- og innovationsledelse om bæredygtige løsninger i praksis. Denne indsats har samlet Region Hovedstadens roller som bygherre, råstofmyndighed og som regional udvikler i et fælles program, der også inddrager kommuner og andre relevante aktører. Via Region Hovedstadens neutrale faciliterende rolle er det lykkedes at samle offentlige og private aktører i værdikæden om at samarbejde om løsninger, frem for at kaste ansvaret for cirkulære og bæredygtige løsninger rundt. Cirkulære og bæredygtige løsninger bliver nu implementeret på Region Hovedstadens egne projekter. F.eks. indarbejdes bæredygtighed i udbud, og det undersøges, om bygninger kan helt eller delvist bevares frem for at blive revet ned. Når der skal nybygges, undersøges mulighederne for anvendelse af genbrugsmaterialer. Desuden afprøves anvendelser af lerjord lokalt, så det ikke skal køres væk og erstattes med jomfruelige råstoffer, der er en begrænset regional tilgængelig ressource.

Enemærke & Petersen: Produktionssystem – Plan, data, samarbejde

Enemærke & Petersen har siden 2017, i samarbejde med PwC og Aarhus Universitet, arbejdet med at udvikle og implementere et nyt produktionssystem med navnet: ”Byggeledelse 2.0 – Produktionssystem”. Det overordnede formål med Byggeledelse 2.0 – Produktionssystem er at hæve produktiviteten i byggeprojekter ved systematisk at forbedre processerne med viden og erfaringer fra Lean Construction og den industrielle produktionsindustri. Systemet er opbygget omkring 3 kerneelementer: Flow, Lederskab og Værdi.

Bygherreprisen

Bygherren har i dagens Danmark en enorm indflydelse på, hvordan fremtidens Danmark ser ud. Fra bygningens konstruktion og design til hvordan bygninger spiller sammen med det omkringliggende bymiljø og lokalbefolkning.

Finalister

Gladsaxe Kommune

Gladsaxe Kommune er en stærk velfærdskommune, der prioriterer borgernes behov og arbejder for en robust økonomi ved at tiltrække flere borgere og arbejdspladser. Fagudvalget fungerer som bygherre med fokus på faglighed, borgerinddragelse og præcise rammer for byggeriet. Gennem tæt samarbejde og løbende vidensopsamling sikrer kommunen høj kvalitet og udvikling i sine projekter. De udmærker sig som en visionær bygherre med en stærk politisk forankret vision, der muliggør langsigtet og visionært byggeri i forhold til bæredygtighed. Kommunen står særligt stærkt i udbygningen af deres institutionstilbud til kommunens mindste borgere, men kommunes innovative tilgang fremstår også ganske stærkt i udviklingen af kommunens genbrugsstation, som er den mest besøgte institution.

Almenr

Almenr skaber et mere menneskeligt samfund i landsbyskala. Det gør de ved at bygge en medlemsejet og medlemstyret kooperativ platform, der organiserer, finansierer og understøtter nye fællesskaber. En meget mere bæredygtig måde at lave ejendomsudvikling på. De er kommet i finalen for at skabe bæredygtige og inkluderende boligprojekter baseret på byggefællesskaber. Her har Almenr gentænkt tilgangen til, hvordan man kan bygge og bor som privatperson. Et grundelement er bl.a. en innovative finansieringsmodel, hvor det er muligt for flere borgere at få de nødvendige økonomiske og finansielle muskler til at skabe et fælles nybyggeri.

AKF Holding

AKF Holding er et ejendoms-, udviklings- og investeringsselskab, der udvikler og driver erhvervs- og boligejendomme i Danmark, samt investerer i danske virksomheder. Vi vil være et af de mest succesfulde og bæredygtige ejendoms- og investeringsselskaber i Danmark, og skabe værdi og sammenhængskraft gennem innovative forretningsmodeller og fællesskabsorienteret ejendomsudvikling med kvalitet og ordentlighed som vigtigste pejlemærker. De er med i opløbet fordi de er drivkraft bag en række innovative byggeprojekter i Storkøbenhavn, hvor kreativitet og nytænkning får frit spil i forhold til spændende og nytænkende løsning som skaber unikke og bæredygtige løsninger.

Den Grønne Pris

Den Grønne Pris er en hæder til en aktør i byggebranchen, der effektivt forener kampen mod klimaforandringer med bæredygtig udvikling. Denne pris anerkender dem, der gennem innovative løsninger, banebrydende metoder eller særlige projekter, bidrager til både klimabeskyttelse og miljøvenlig praksis i byggeriet.

Finalister

GreenLine

BEWI baner vejen med genanvendt Flamingo-isolering. BEWI er en førende international leverandør af isoleringsløsninger og byggesystemer i EPS, XPS og PIR. Hos BEWI har vi forpligtet os til at integrere bæredygtighed i hele vores værdikæde, lige fra produktion af råvarer og slutvarer til genanvendelse – dette er deres genanvendte EPS-isolering, GreenLine, en understregning af. EPS, eller Flamingo®, er et værdifuldt materiale, som stort set alle kender. Sortering af en ren fraktion er derfor også nem at omsætte. Produktet er uundværligt i vores dagligdag, enten som isoleringskilde eller til effektiv beskyttelse af produkter og fødevarer. Hos BEWI bruger vi den indsamlede brugte Flamingo til at producere vores banebrydende genanvendte isolering, GreenLine. GreenLine har de samme gode egenskaber som almindelig hvid Flamingo. Ved at anvende GreenLine-isolering reducerer man CO2-udledningen med 55 % sammenlignet med almindelig hvid Flamingo fra BEWI. GreenLine er CE-mærket, og egenskaberne er deklareret i Nordic Ecolabel portalen – en database over produkter, som kan indgå i Svanemærket byggeri. GreenLine understøtter desuden DGNB-certificering.

Take Back Ordning

I Bygma ønsker vi at bidrage til den cirkulære dagsorden ved at minimere anvendelsen af nye ressourcer og give eksisterende byggematerialer nyt liv, så byggeaffald kan rykke op af affaldshierarkiet. Derfor har vi indgået strategiske partnerskaber for at kunne hjælpe vores kunder med dette og spare miljøet for unødvendig CO2-udledning. Bygmas fokus har været at indgå stærke partnerskaber på de områder, hvor vi kan gøre en stor forskel – der hvor der er de største volumener, og hvor vi er bekendt med vores største udledninger. Der er mange fordele ved at benytte take back ordningerne. Udover det miljømæssige hensyn der minimerer CO2 udledningen, kan Bygmas kunder igennem take back ordningen også opnå point i certificerede projekter, såsom DGNB og Svanemærket byggeri. Derudover taler initiativerne ind i en cirkulær markedstendens, som efterspørges i stigende grad af Bygmas kunder, og giver rigtig god mening ift. ønsket i branchen om optimeret udnyttelse af eksisterende ressourcer. Take Back på Gips: Marius Pedersen, Take back af Sten/Beton: Recycon, Take back af Stenuldsisolering: Rockwool/Rockcycle (og RGS Nordic), Take back af Træ: Marius Pedersen  + aftagere af certificeret træ-afskær; Kofoed skole og Wecycle furniture, Take back af El-værktøj: El-recycling, Take back arbejdstøj: Haack, Engel (Re:turn) og Mascot (Re:worked), Take back på Glas: Isover

TRÆ

TRÆ rykker grænserne markant for bæredygtige højhuse med deres omfattende implementering af genbrugte byggematerialer. TRÆ er et banebrydende byggeri, der viser, hvordan radikal bæredygtighed kan skabe både værdi og integration i byens struktur. Projektet presser grænserne for bæredygtigt byggeri og bidrager med ny viden og løsninger til branchen. Med en holistisk tilgang, fokus på sundhedsorienteret design og krav om innovative materialer, tilbyder TRÆ en unik bæredygtighedsordning, der går ud over traditionelle certificeringer. Partnerskaber og samarbejde spiller en central rolle i udviklingen af nye bæredygtige materialer og metoder. I samarbejde med PFA Ejendomme, Kilden og Hindby, Lendager, Artelia, Kaj Ove Madsen Aarhus, samt Aarhus Kommune og Realdania som støttende parter.

Digitaliseringsprisen

Digitaliseringsprisen hylder en aktør i byggebranchen, der har excelleret i den digitale transformation, ved at implementere innovative digitale løsninger og teknologier i byggeprocessen.

Finalister

SiteHub ApS

SiteHubs digitale platform er bygget med udgangspunkt i, at processerne i byggeriet kan forbedres markant gennem digitale arbejdsgange og brug af avancerede software- og hardwareløsninger. Ved hjælp af moderne teknologier sikres et effektivt materialeflow til og fra byggepladsen, komplet materialedokumentation, relevante miljø- og transportdata og affaldshåndtering, der maksimerer genanvendelse. Bygherrer får samtidig CO2-data til brug for LCA og bæredygtighedscertificering.

Platform AS

Platform.as har digitaliseret virksomhedens arbejdsprocesser i ét integreret system, der fungerer som både intranet og extranet. Systemet giver forskellige brugere – medarbejdere, kunder, eksterne samarbejdspartnere og myndigheder – adgang til tilpasset indhold og funktionalitet. Digitaliseringen har markant reduceret fejl, effektiviseret processer og øget sikkerheden, hvilket skaber betydelig merværdi og højner kvaliteten for alle involverede. Systemet styrker samarbejdet internt og eksternt, sikrer hurtigere service og gør arbejdsgangene nemmere og mere overskuelige. Med digitale pakkelister, automatisk informationsflow og korrekt registrering af tids- og materialeforbrug, forbedres både effektivitet og arbejdsmiljø, ligesom kunderne sikres korrekt fakturering. Systemet mindsker desuden brændstofforbrug og CO2-udledning ved at optimere pakning og planlægning af transporter samt reducere antallet af kørsler til byggepladser. Fotodokumentation og QR-koder på maskiner sikrer bl.a. kvalitet og overholdelse af sikkerhedsstandarder.

3DCP Group A/S

I Holstebro forbereder man sig på at byde velkommen til et revolutionerende studieboligprojekt. I 2024 vil 3DCP Group, som eksperter i 3D-printet byggeri, lancere et unikt boligfællesskab for studerende. Dette fællesskab, primært konstrueret gennem 3D-printteknologi, signalerer en ny æra for studieboliger​​​​. Det forventes, at dette banebrydende projekt vil stå færdigt ved udgangen af 2025. Selvom de specifikke omkostninger endnu ikke er offentliggjort, skal projektet overholde danske standarder for socialt boligbyggeri. Med 3D-printteknologi i byggeriet kan der skabes unikke, højkvalitetsboliger, der er tidseffektive og reducerer spild. Prisen på 3D-printet byggeri forventes at falde, hvilket gør det til et attraktivt alternativ for fremtidige projekter​​​​.

Projektudviklingsprisen

Projektudviklingsprisen anerkender en virksomhed, der har skabt et enestående projekt eller område, som udstråler innovation, arkitektonisk kvalitet og bæredygtighed. Denne pris hylder projekter, der ikke blot bygger, men transformerer og beriger deres omgivelser.

Finalister

Lærlingenes Hus

Lærlingenes Hus på Bornholm, nær Allinge, er en historisk perle opført i 1847. Huset har for nylig gennemgået en bemærkelsesværdig transformation. Før Dansk Håndværks engagement var huset et nedslidt bindingsværkshus. Gennem et omfattende restaureringsprojekt, udført af 26 lærlinge fra forskellige fagretninger og regioner i landet, er det blevet bragt til live igen. Navnet, Lærlingenes Hus, er en hyldest til de lærlinge, der har været drivkraften bag istandsættelsen. Projektet har også omfattet et tæt samarbejde med en stor gruppe arkitektstuderende. Deres analytiske tilgang og kreative idéer blev kombineret med håndværkernes praktiske færdigheder og erfaringer. Denne symbiose mellem teori og praksis har resulteret i en restaurering, der både ærer husets historiske værdi og opfylder moderne behov og bæredygtighedsstandarder. Uddannelsesaspektet har tilføjet en dimension af social bæredygtighed til projektet. Det har sikret, at værdifuld indsigt og håndværksmæssige færdigheder bliver videregivet til fremtidens håndværkere. Lærlingenes Hus er et lysende eksempel på, hvordan tværfagligt samarbejde baseret på respekt, åbenhed og effektiv kommunikation kan skabe ekstraordinære resultater i byggebranchen.

Sjællandsk Muld

Sjællandsk Muld er et bo- og byggefællesskab. I et byggefællesskab er dem, der faktisk skal bo og leve i landsbyen, med fra starten i en lang samskabelsesproces, inden de flytter ind, og de har mulighed for at gå ind i byggeprojektet og komme med krav og ønsker, som hæver barren for både bæredygtighed, arkitektonisk kvalitet og trivsel. Denne byggemodel, som lægger op til en fælles indsats og et fælles mål – hele vejen rundt i fødekæden af beboere, bygherre, entreprenør, arkitekter og andre samarbejdspartnere – har skabt et højkvalitetsbyggeri med mange arkitektoniske detaljer og en bebyggelse bygget i træ og åndbare materialer med en LCA på 5,6 indenfor Reduction Map. Fordi Sjællandsk Mulds 35 familier er indgået i et byggefællesskab, har de kunnet gå længere i forhold til at skabe et klimavenligt byggeri, end andre traditionelle developere ofte kan. Beboerne har f.eks. også inkluderet genbrugsmaterialer i deres nybyggede huse. Sjællandsk Muld er derudover selvforsynende af energi og varme. Sjællandsk Muld bliver det første færdigbyggede bofællesskab i det visionære storbofællesskab Hyllegaard Høje i Lejre kommune.

TRÆ

TRÆ rykker grænserne markant for bæredygtige højhuse med deres omfattende implementering af genbrugte byggematerialer. TRÆ er et banebrydende byggeri, der viser, hvordan radikal bæredygtighed kan skabe både værdi og integration i byens struktur. Projektet presser grænserne for bæredygtigt byggeri og bidrager med ny viden og løsninger til branchen. Med en holistisk tilgang, fokus på sundhedsorienteret design og krav om innovative materialer, tilbyder TRÆ en unik bæredygtighedsordning, der går ud over traditionelle certificeringer. Partnerskaber og samarbejde spiller en central rolle i udviklingen af nye bæredygtige materialer og metoder. I samarbejde med PFA Ejendomme, Kilden og Hindby, Lendager, Artelia, Kaj Ove Madsen Aarhus, samt Aarhus Kommune og Realdania som støttende parter.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre, at du får den bedste oplevelse på vores hjemmeside. Ved at bruge vores hjemmeside accepterer du cookies. Læs mere